Till min stora förvåning läser jag om ett förslag från KD som inte andas homofobi, nyliberalism eller populistisk konservatism. Man föreslår att dagens system med nämndemän som utses av politiska partier ersätts med ett system som mer ska likna det som finns i USA, där alla medborgare kan bli tvingade till “jury duty”. Det vill säga en medborgerlig plikt att då och då ställa upp och döma i rättsprocesser. Deras argument för denna förändring är att dagens system inte är representativt, och detta stämmer ju definitivt: många nämndemän är i pensionsålder eller äldre, och få unga tycks lockas av dessa uppdrag. Att uppdraget fördelas av partierna bidrar säkerligen till att få som inte är politiskt aktiva känner till systemet. Den föreslagna reformen skulle därmed kunna förbättra åldersfördelningen, samt bredda det demokratiska deltagandet i samhället till folk som vanligen inte är aktiva inom politiken.
Argument emot detta kommer ifrån Tomas Bodström som menar att man i sådana fall måste gå över till att nämndemännen, som i USA, enbart avgör om den åtalade är skyldig eller inte.
“Svenska nämndemän måste ta ställning till fler komplicerade rättsfrågor som brottsrubricering, skadestånd, förverkanden. Då måste man ha ett engagemang och intresse, man kan inte tvinga människor till det.”
Tydligt är i alla fall att KD, som tidigare talat så populistiskt om frihet och varit upprörda över sådant “tvång” som att avsätta en viss del av föräldraförsäkringen till vardera av föräldrarna, glatt kan tänka sig att tvinga medborgarna till sådant de själva tycker är viktigt.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Kristdemokraterna, nämndemän, rättsväsendet, politik